SMOORVERLIEFD Door Nanja Pol 27-10-2019

 SMOORVERLIEFD

Volgens mij hebben een hoop families hun eigen vleesstoofpotjes. Dat kan een tajine zijn, een curry, een smoor of traditioneel Hollands draadjesvlees. Tips en trucs voor het lekkerste stoofpotje geven we van oudsher door aan onze kinderen.

Tegenwoordig is het lastig om de tijd te nemen om uren in de keuken te staan.
Toch hoeft dat niet het geval te zijn. Een goede voorbereiding is het halve werk.
En, zoals echte chefs dat zeggen: "gas is alles".
Met andere woorden: als het vlees met de juiste kruiden en specerijen even aangebraden wordt, is het verder een kwestie van lekker laten stoven op een heel laag vuurtje.

DAGING SMOOR

Bij ons thuis was daging smoor een favoriet.
Dit Indische rundvleesstoofgerecht maakte mijn moeder altijd als onderdeel van een Indische rijsttafel.
Deze variant op de bekende daging rendang maak ik nog steeds graag als ik familie of vrienden over de vloer krijg.
In mijn restaurant was the all time favourite item op de nasi çampur, een minirijsttafeltje op één groot bord.

DAGING SMOOR

Ook dit rundvleesstoofpotje is easy om te maken.
De tijd doet zijn werk.
Tijdens het stoven, trekken de lekkere smaken in het vlees en wordt het echt supermals. En ondertussen kun je andere dingen doen. Je hebt er geen omkijken naar.

WHAT’S IN IT?

Op zich heb je wel wat kruiden en specerijen nodig.
Maar als je één keer de smaak van koken te pakken hebt, zorg je er wel voor dat je de ingrediënten standaard in je kruidenkastje en koelkast hebt liggen.

Voor het vlees gebruik ik het liefst sukadelappen. Magere runderlappen lenen zich er ook goed voor.

Verse kruiden zijn altijd het lekkerst. Maar mocht je die niet in huis hebben, gebruik dan kruidenpoeder- en specerijen.

1 kg rundvlees in blokjes
3 grote uien
3 teentjes knoflook
2 rode pepers of 1 eetlepel sambal oelek
3 cm gember of 2 theelepels gemberpoeder
2 cm laos of 2 theelepels poeder
3 cm kurkumawortel of 2 theelepels poeder
1 kruidnagel
2 theelepels komijnpoeder
4 theelepels ketoembar
1 serehstengel (citroengras)
3 blaadjes daon djoeroek peroet (limoenblaadjes)
75 gram santen (geperste, geconcentreerde kokosmelk)
1 scheutje azijn en water
1 flinke scheut zonnebloemolie
10 cl ketjap manis

EN HOE MAAK JE HET?

Snijd de gember, laos en kurkuma in kleine stukjes.
Doe alle kruiden en specerijen met een scheutje zonnebloemolie in de keukenmachine en maal het fijn tot een papje.
Boemboe noemen we dat.

Fruit de grofgesneden uien en fijngeperste knoflook met wat olie in een braadpan.
Voeg daarna het kruidenmengsel toe en bak dat mee.
Doe het vlees erbij en schep het geheel om totdat het vlees bruingebakken is.

De serehstengel en de limoenblaadjes mogen erbij.
Blus het vlees en de kruiden af met een scheutje azijn en water en de ketjap

TIP Zorg dat het vocht waarmee je afblust warm is. Zo voorkom je dat het vlees “schrikt” en daardoor dichttrekt en taai wordt.

Schep het geheel nog een keertje goed om en zet de warmtebron op de allerlaagste stand.
Het deksel kan op de pan en het vlees kan nu 2 uur maar liefst nog langer heel zacht garen.

TIP Bak 50 gram kokosrasp, 1 handje pinda’s, 1 fijngesneden uitje, 1 limoenblaadje en een snuf zout goudbruin in een beetje zonnebloemolie in de koekenpan. Laat het geheel afkoelen op een koud bord en strooi dit over je vlees. Deze seroendeng geeft een oosterse, delicate touch aan je gerecht.

PROEF DE LIEFDE

De daging smoor is echt vriendjes met basmatirijst en pittige sperzieboontjes.
Maar dit topgerecht smaakt ook overheerlijk met een Hollands frietje of in een steam bun.

Waar je het ook mee eet, je proeft de liefde en aandacht.

Eet lekker!