SOEP MET LIEFDE Door Nanja Pol 19-10-2019

SOEPKIP

Soep kan altijd! Het liefst eet ik elke dag een kopje soep (of twee, of…) Daarom hebben wij thuis eigenlijk standaard een bouillon of een andere basis voor een pannetje soep in de koelkast staan.

Geen moeite! Ja huh, hoor ik je zeggen. Als je met twee chefs onder één dak leeft. Dan is ’t inderdaad geen moeite. En daarom geef ik je hier wat handige tips. Kadootje van de chef.

Ik maak het liefst een grote pan bouillon in één keer.
De bouillon laat ik helemaal inkoken tot ongeveer een vijfde van de oorspronkelijke hoeveelheid. Reduceren noemen we dat in vaktermen.
Als ik de bouillon goed getrokken is, laat ik em afkoelen en vries ik het ik kleine hoeveelheden in.
IJsblokjesbakjes zijn hier superhandig voor.

Zo! Nu heb je dus altijd een voorraadje in huis. Een blokje geconcentreerde bouillon is al voldoende voor een pannetje soep voor vier personen.

MAAR HOE MAAK JE DAN EEN PERFECTE KIPPENBOUILLON?

Da’s niet zo ingewikkeld, hoor. Er wordt dagelijks bij ons in de slagerij om een soepkip gevraagd.

Verrassing… die verkopen we niet. We raden de klanten aan om een mooie verse kip te nemen. De slager hakt em zonodig in grote stukken. Een paar kippenbouten volstaan ook voor de beste kippenbouillon.

TIP 1 Zet de kip (of kippenbouten) op in KOUD water.
 De eiwitten uit het vlees hebben zo de kans om langzaam te stollen. Wanneer ze komen bovendrijven, schep je ze met een schuimspaan af.

WUPSJE NOOITGENOEG

Welke groente gebruik je dan?
WUPS is een afkorting die koksleerlingen gebruiken als ezelsbruggetje en staat voor: Wortel, Ui, Prei en Selderij.
Ga lekker royaal om met deze powergroenten.
Ze geven een uitgelezen smaak die onmisbaar is in een goede bouillon.
Gebruik minimaal 1 grote winterwortel, 1 grote ui, 1 stengel prei en een bos selderij. En doe er meteen wat peperkorrels en foelie bij.

TIP 2 Heb je nog een restje bosui, paprika, courgette of andere groenten in de groentela liggen? Gebruik ze in je pan bouillon. Wordt ie nóg lekkerder van!

OOSTERS TINTJE
Mijn Indische moeder deed altijd wat extra kruiden en specerijen in de bouillon.
Zo rook ik bij het thuiskomen al de heerlijke tropische geuren en kon ik me verheugen op een superlekker,hartverwarmend en liefdevol kommetje soto ajam.

Ook ik voeg nu altijd een stuk citroengras, sereh, een paar limoenblaadjes, daon djoeroek peroet, wat teentjes knoflook en een rood pepertje toe. Voor mij horen die gewoon thuis in een topkippenbouillon.

TIP 3 Zorg dat de bouillon NIET kookt. Zo voorkom je dat ie troebel wordt, ook wel blind genoemd. Je wilt graag een prachtige heldere soep.


DE GROTE TREKTOCHT

Het enige wat je nu nog nodig hebt is geduld.
Wel kun je ondertussen allerlei andere leuke dingen doen. De bouillon kan zo’n drie à vier uur op de allerlaagste stand trekken.
Alle smaken van vlees, kruiden en groenten komen nu samen.

TIP 4 Roer NIET in de pan. Daar wordt je bouillon ook weer troebel van. En dat wil je nogmaals niet.

MAG IK EVEN PASSEREN?

Na enkele uren trekken, heb je ongeveer 1/5de krachtige kippenbouillon over. Klaar om afgemaakt te worden.

Eerst zeef je het geheel. Als je het helemaal áf wil maken, dan passeer je het overgebleven vocht. Dat gaat als volgt:
Je neemt een theedoek en spoelt die uit (om evt zeepresten te verwijderen).
De theedoek leg je in een zeef en zet die op een andere pan. Daar giet je het vocht dan in.

Het afgekoelde, glasheldere vocht kan nu in een ijsblokjesbakje de vriezer in.

SOTO AJAM

Voor een pannetje soto ajam, Indische kippensoep, heb je nodig:

1 blokje krachtige kippenbouillon (die uit de vriezer 😉)
1 eetlepel santen (geconcentreerde kokos)
1 ui in kleine stukjes gesneden
1 teentje geperste knoflook 200 gram kippendij in kleine blokjes gesneden (kipfilet kan natuurlijk ook)
1 scheutje zonnebloemolie
1 limoenblaadje
1 schijfje gember
1 stukje citroengras
1 kippenbouillonblokje
1 mespuntje trassi
1 theelepel kurkuma (koenjit, geelwortel)
1 mespuntje sambal of een stukje rode peper
1,5 liter water

EN ZO DOE JE HET:

Bak de ui, knoflook, trassi, kip en santen in de zonnebloemolie op matig vuur.
Voeg het water toe.
Doe daarna alle andere ingrediënten erbij.
Verwarm het geheel in ongeveer 10 minuutjes.
Maar let op: de soep mag niet koken.
Haal de blaadjes en het schijfje eruit.
Verdeel het volgende over (grote) soepkommen:
100 gram ragfijn gesneden chinese kool
4 champignons in plakjes
100 gram taugé
1 stengel gesneden bosui
2 hardgekookt eieren in partjes
1 eetlepel knapperige gefruite uitjes (uit een potje/zakje)

Giet de gloeiendhete soto ajam in de kommen.

Als je wat gekookte noedels, of een schep rijst in de kommen toevoegt dan is je soto extra vullend.
Kroepoek met chilimayodip maakt het helemaal af!

Oh ja, goede gewoonte: maak een beetje extra soep en breng een pannetje naar je buren of een (ziek) familielid of vriendje. Dan heb je nog meer eer van je werk. Lief toch?

Selamat makan. Eet lekker!   

DE SOCIALE SLAGERS

De slagers van Kaddour zijn er als de kippen bij om jou tips en trucs te geven . En kadootjes. Die geven ze ook.
Zo krijg je van 7 t/m 13 oktober DUBBELE SPAARPUNTEN bij kippenbouten en hele kip.
Heerlijk toch? spaar je nog sneller voor een Kaddourkadootje van culinair formaat.

Check ook facebook: Slagerij Kaddour
of
Instagram: puurkaddour