WOENSDAG GEHAKTDAG! FEIT OF FABEL? Door Nanja Pol 03-09-2019

 WOENSDAG GEHAKTDAG! Je kent die uitdrukking vast wel. Maar waar komt ie nou vandaan? En wat is er nou van waar?

Dat gehakt gemalen vlees is, weten we allemaal. En dat het een veelzijdig product is, is ook allang oud nieuws. Ik check Wikipedia om erachter te komen wat die woensdag nou tot een specifieke gehaktdag maakt.

WIKIPEDIA HELP ME OUT!
“Tot ver in de 20e eeuw was vlees een luxe die voor veel mensen beperkt bleef tot de zondag. Halverwege de week was er dan 'woensdag gehaktdag', vanwege de beschikbaarheid van (goedkoop) gehakt op deze dag. Op maandag werden de dieren geslacht, op dinsdag uitgebeend, en het restvlees van het uitbenen werd op woensdag in de verkoop gebracht.” (https://nl.wikipedia.org/wiki/Gehakt)

MAG HET EEN DAGJE MEER ZIJN?

Inmiddels maakt het natuurlijk allang niet meer uit op welke dag van de week je gehaktvlees wilt omtoveren in een traditionele gehaktbal, een goede Italiaanse pastasaus, köfte, of een heerlijke hamburger.
En met de uitleg van Wikepedia helpen we deze fabel dus naar Fabeltjesland.
Want gehakt kun je tegenwoordig elke dag wel in je koelkast hebben. En elke slagerij heeft dit heerlijke vlees in veel varianten in de toonbank liggen.

LESS IS MORE

De slagers van Kaddour kiezen ervoor om geen extra’s toe te voegen aan het gehaktvlees: geen kleurstoffen, kleurzout of specerijen en kruiden. Dat is de reden waarom ze liever een paar keer per dag nieuw gehakt draaien. Zo ligt het iedere keer kakelvers in de toonbank.

Het liefst wil je van die ouderwets lekkere gehaktballen maken. Perfect geshaped in een braadpan met een laagje van die supergoeie braadjus.

Hier heb je em dan: hèt ultieme recept voor de ideale gehaktballen:

Voor vier gehaktballen heb je nodig:
400-500 gr rundergehakt
300 ml water
2 eieren
100 gram paneermeel
1 eetlepel grove mosterd
2 eetlepels ketjap manis
2 theelepels hot & spicy gehaktkruiden uit het kruidenrek van Kaddour
1 gesnipperde ui
1 teen gehakte knoflook
50 gram roomboter

En zo maak je die culinaire kanjers:
1. Voeg alle ingrediënten (behalve de roomboter en het water) bij elkaar en kneed er gehaktdeeg van

2. Maak met natte handen gehaktballen van het gehaktdeeg.

3. Leg de ballen een half uurtje in de koelkast.

4. Neem een grote braadpan en laat de roomboter smelten.

5. Braad de gehaktballen rondom aan tot ze goudbruin zijn.

6.Voeg een kopje water toe zodat ze net niet helemaal onder het vocht komen te staan.

7. Laat de gehaktballen ongeveer 45 minuten garen in een dichte pan en draai ze halverwege de braadtijd even om.

GEEF ER EEN DRAAI AAN

Je kunt natuurlijk ook kleine gehaktballetjes maken. Bak ze dan wat korter (een kwartier tot twintig minuten) en voeg wat minder water toe. Ik deel ze graag met mijn vrienden . Dan geef ik er een lik pittige mosterd bij en wat turks brood.
Oei, ook lekker.

IF YOU CAN'T STAND THE HEAT, STAY OUT OF THE KITCHEN

Als je een keer geen zin hebt om te koken, probeer dan eens de kant-en klare gehaktballen van Kaddour.
Gemaakt van kalfsvlees en een bijzonder mengsel van specerijen en kruiden.
Deze zijn in elk filiaal verkrijgbaar.
Easy toch?!

SOCIALE SLAGERS

Kom naar de winkel en vraag dan gerust om meer tips en trucs over het vlees en de bereiding ervan. Want de slagers lopen warm voor extra service en aandacht. Daar zijn ze steengoed in. Dan geven ze je van 2 t/m 8 september ook nog DUBBELE SPAARPUNTEN op rundergehakt, lamsgehakt en kalfsgehakt.

Volg de slagers op FACEBOOK: Slagerij Kaddour
INSTAGRAM: puurkaddour